• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

The glass factory kan bli årets museum

Uppdaterad
Publicerad

The glass factory kan tilldelas utmärkelsen ”Årets museum 2018”. Som en av tre nominerade gör de upp om priset med Göteborgs konstmuseum och Skissernas museum i Lund.

I den lilla orten med det uppfordrande namnet Boda Glasbruk har det tillverkats glas sedan 1864. När glasbruket på orten tvingades lägga ned sin verksamhet år 2008 fanns endast namnet kvar. Men när The glass factory år 2011 slog upp sina portar sattes den lilla orten snabbt på kartan igen.

Mer än ett museum

Efter nedmonteringen av glasbruket köptes den omfattande samlingen glas upp av Emmaboda kommun. Maja Heuer skrev då ett ”kärleksbrev” till kommunalrådet där hon berättade att hon på något sätt ville arbeta med glaset. 2011 öppnades The glass factory med Maja Heuer som museichef. Mycket har hänt sedan dess, och idag har museet expanderat och blivit ett glascenter.

Emmaboda
Foto: Johannes Widergren/SVT

– Vi är mer än ett museum. Vi har en fantastisk hytta och arbetar väldigt mycket med deltagande. Dels för våra besökare med också för våra glaskonstnärer och formgivare som kommer hit och arbetar. Utöver attvara ett museum vill vi vara en plats för nytänkande och ett forum för att skapa debatt, säger Maja Heuer

Foto: Johannes Widergren/SVT

”Ett levandegjort kulturarv”

I motiveringen till varför The glass factory nominerats till utmärkelsen Årets museum 2018 menas att glashyttan tack vare sin design och forskning är ”en innovativ inkubator för immateriella värden.”

– Vårt mål är att sammanfläta det historiska och samtiden och skapa förutsättningar för utveckling, berättar Maja Heuer.

Museichefen tror att det också är idéutveckling och framtidstänk som legat till grund för nomineringen.

– Det skulle kännas fantastiskt om vi blev årets museum. Det skulle vara ett tecken på att man premierar innovation, och kanske visa att museerna är på väg mot någonting alldeles nytt.

Foto: Johannes Widergren/SVT

Vinnaren utses i morgon

I morgon kommer riksförbundet Sveriges museer tillsammans med Svenska Icom (International council of museums) att försöka plocka russinet ur kakan och utse årets vinnare.

– Årets nomineringar visar på bredden och  kvaliteten i den svenska museisektorn. Finalisterna är dessutom goda exempel på hur museerna jobbar visionärt och lyhört för samhället, säger Mats Persson, generalsekreterare för Sveriges museer.

De senaste årens vinnare av Årets museum

2017: Prins Eugens Waldemarsudde, Stockholm

2016: Tekniska museet, Stockholm

2015: Marinmuseum, Karlskrona

2014: Göteborgs stadsmuseum

2013: Jamtli, Östersund

2012: Kulturparken Småland

2011: Flygvapenmuseum, Östergötland

2010: Nordiska Akvarellmuseet, Tjörn

2009: Världskulturmuseet, Göteborg

Källa: Riksförbundet Sveriges museer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Emmaboda

Mer i ämnet