Oskarshamns Joakim Thelin gjorde 3-2 under fredagens match, Foto: Jonas Ekströmer/TT

Thelin gav Oskarshamn finalgrepp

Uppdaterad
Publicerad

AIK-produkten Joakim Thelin sköt Oskarshamn till ledning i den allsvenska finalserien. Efter seger med 3–2 på bortaplan över AIK kan Smålandslaget avgöra på hemmaplan på söndag och fixa kvalspel till SHL mot Timrå.

Thelin slog till tiondelen före periodvisslan ljöd i den andra perioden.

Det blev segermålet i en händelserik match inför ett fullsatt Hovet, 8 094 åskådare.

– Vi har haft en ganska dålig form inför slutspelet, men nu har vi ryckt upp oss ordentligt, sade Thelin, son till AIK-legendaren Mats Thelin, till C More.

Oskarshamn vann bara två av sina sista nio matcher i grundserien, men har nu tagit greppet mot seriesegraren och finalfavoriten AIK.

Heta känslor

Det var heta känslor när Oskarshamn kvitterade till 1–1 på hemmaplan senast, framför allt i AIK-lägret över ett matchstraff på stjärncentern Fredric Weigel för en tackling i ryggen på backen Isak Pantzare. Det var efter det som Oskarshamn vände.

Domarbasen Pär-Olof Lifv var kritisk till matchstraffet i Aftonbladet och nu var domarparet Richard Magnusson och David Bergman utbytta mot Johan Nordlöf och Johan Magnusson.

Den tredje finalen blev också het med fysiskt spel och ideliga skärmytslingar – men framför allt blev det händelserikt inför ett fullsatt Hovet, 8 094 åskådare.

Oskarshamn var hetare i början och tog ledningen genom Nicklas Heinerö, innan Smålandslaget lyckades med konststycket att dra på sig tre utvisningar inom loppet av 59 sekunder.

Snabba mål

Det utnyttjade AIK. Det tog bara 19 sekunder så hade laget gjort två mål i spel fem mot tre genom Jesper Frödén och Sam Marklund.

AIK sköt 20 skott i första perioden och fortsatte att peppra Christoffer Rifalk i Oskarshamnskassen i andra perioden.

Men det var Oskarshamn som gjorde målen.

Joakim Hillding, tvåmålsskytt senast, kvitterade i numerärt överläge och Joakim Thelin slog till precis innan periodvisslan ljöd.

Thelin, ratad av AIK inför förra säsongen, sköt i vänstra krysset bakom Johannes Jönsson direkt efter en tekning som kom med två sekunder kvar av perioden. Allt gick blixtsnabbt, trots att Mattias Modigs inte vann tekningen kunde Isak Pantzare få fram pucken till Thelin.

– Jävligt skönt att få avsluta med ett mål i slutsekunderna. Vi ville ha mig på skott, men jag trodde jag skulle få pucken direkt, sade Thelin till C More.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.