Foto: Henrik Montgomery/TT

Tidning stoppar Luciaröstning: ”Föråldrat och omodernt”

Uppdaterad
Publicerad

Att allmänheten får rösta fram en lucia baserat på en bild i tidningen är föråldrat och omodernt. Det tycker chefredaktören för Västerviks-tidningen, som valt att ta bort den möjligheten inför årets luciafirande.

– Det blir en slags skönhetstävling. Man ser en bild i tidningen och så röstar man på den man tycker representerar Lucia rent utseendemässigt. Det finns ingen prestation bakom. Det känner inte jag att ett modernt mediehus ska syssla med, säger Christoffer Nielsen, chefredaktör för tidningen.

Intern omröstning

I Västervik har traditionen att presentera luciakandidaterna i lokaltidningen funnits sedan 1980. Men i stället för en öppen omröstning bland tidningens läsare, har de anmälda luciakandidaterna i år hållit en intern omröstning sinsemellan för att utse årets lucia. Tre röster från arrangörerna i lokala Lionsföreningen har också vägts in.

Christoffer Nielsen, chefredaktör för Västerviks-tidningen. Foto: Kaisa Andersson/SVT

Eftersom traditionen är lång och stark i Västervik hade tidningen förväntat sig starka reaktioner efter beslutet. Men kritiken har uteblivit, enligt Christoffer Nielsen.

– En och annan ilsken kommentar har det varit men i övrigt mest positiva reaktioner faktiskt. De flesta verkar hålla med, och det känns jätteskönt.

Bättre att lämna röstprov

Utöver själva omröstningen, så kommer luciaarrangemanget i Västervik arrangeras precis som vanligt den 13 december.

Intresset för att kandidera till lucia, och rösta på en kandidat har svalnat de senaste åren i Västervik, vilket var ytterligare ett skäl till tidningens beslut. Och ska luciatraditionen överleva i längden krävs det att luciarollen ses över, tror Christoffer Nielsen.

– Om tidningarna ska göra det här så måste man göra det på annat sätt, då kanske man måste ha kandidater som skickar in en rörlig film där man sjunger eller lämnar ett röstprov. Så att man kommer bort från det här traditionella att man ska rösta efter utseende. Det tror jag inte tidningar kommer att syssla med i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.