Magnus Rothoff på polisens rättsavdelning kan inte uppge hur många decibel ljudvolymen utomhus i i verkligheten kommer att bli. Foto: Suvad Mrkomjic/TT

Tillåten ljudnivå på böneturop ute måste hållas ner

Uppdaterad
Publicerad

Växjö muslimska förening kommer inte att kunna sända ut sina böneutrop på den tillåtna utomhusnivån. För att klara riktvärdet på 45 decibel inomhus måste utomhusljudet hållas betydligt lägre än 110 decibel.

Polisen skriver i sitt beslut att ljudvolumen utomhus måste ligga ”betydligt lägre för att inte överskrida riktvärdet om 45 dBA inomhus”. Att man ändå satt de här värdena beror på att man följt Folkhälsomyndighetens allmänna råd om höga ljudnivåer.

110 dBA som ett diskotek

Enligt en mätskala som presenteras av bland annat Arbetsmiljöverket och Socialstyrelsen i deras skrivelse om ljudnivåer inom förskolan kan man läsa att 110 dBA kan likställas vid ljudnivån på ett diskotek. 45dBA kan man jämföra med ljudnivån i ett vanligt vardagsrum.  

På frågan om vilket utomhusvärde det i verkligheten kan bli frågan om, svarar Magnus Rothoff på polisens rättsavdelning:

– Man ska hålla en nivå ute så att det är 45 decibel inne. Det värdet ska hållas och det blir då svårt att hålla 110 decibel utomhus. Det är så förhållandet ser ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Böneutrop i Växjö

Mer i ämnet