Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Laila Kiruppu är lagman vid Kalmar tingsrätt och var rättens ordförande i det uppmärksammade målet där en man och en kvinna dömts för grova våldtäkter och sexuella övergrepp på två barn. Foto: Karin Ahlgren/SVT

Tingsrättens ledamöter fick samtalsstöd i fallet med grova barnvåldtäkter

Publicerad

I början av juli dömdes en man och en kvinna till långa fängelsestraff för upprepade sexuella övergrepp och våldtäkter på två barn av Kalmar tingsrätt. Tidigt i processen tog lagman Lalia Kirrpu, kontakt med företagshälsan eftersom hon förstod att det skulle bli en jobbig tingsrättsförhandling.

– Jag visste om att det skulle bli psykiskt påfrestande, säger hon.

Under en månad pågick förhandlingen och under den tiden var rättens ledamöter tvungna att ta del av den bevisning som fanns i målet. Bland annat omkring 500 filmspelningar med olika former av sexuella övergrepp och grova våldtäkter av barn.

– Jag har sett allt. Det har varit påfrestande kan jag säga, säger Laila Kirppu.

Samtalsstöd inkopplat

Rättens ledamöter har också tagit del av materialet, vilket har gjort att det funnits ett stort behov av att prata om upplevelsen. Dels med en psykolog från företagshälsan, men också tillsammans för att ge varandras stöd.

– Det är ju ett ovanligt mål på det sättet att vi faktiskt varit vittnen till övergreppen, eftersom de varit inspelade, säger Lalia Kirrpu.

– Det är inget som vi valt att vara med om, men det ligger i vår yrkesroll att ta del av dem och eftersom vi genom det varit med om ett trauma, måste det också bearbetas som ett trauma.

Fokuserat på juridiken

För henne och för rättens ledamöter har det handlat om att kunna separera de mänskliga känslor av sorg och oro som uppstått, med det professionella rent juridiska uppdraget.

– Det professionella har vi inga problem med, det behärskar vi, men det viktiga är att man ska kunna prata av sig, kunna gå hem och släppa det man varit med om.

Hur vanligt är det att en tingsrätt får den här sortens stöd?

– Det har jag ingen uppfattning om. Men jag kände att det viktigt att ge det i den här förhandlingen, säger Laila Kirppu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.