– Ska man få hit internationella cykelturister så krävs det belagd cykelled. Det visar all statistik så det var den största orsaken till att vi ville asfaltera, säger Carl-Henrik Henmalm (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Tingsryds kommun.
Sydostleden är en 27 mil lång nationell cykelled, mellan Växjö och Simrishamn, som sträcker sig genom Kronoberg, Blekinge och Skåne.
Kritiserade grusvägar
Efter invigningen förra sommaren har det riktats kritik både från allmänheten och lokala politiker mot att ledens grusvägar, genom Växjö kommun, håller för dålig standard. Att göra som Tingsryd och asfaltera hela sträckan har Växjöpolitikerna ansett vara för kostsamt. Men det finns också andra skäl att ha kvar grusvägar, menar tekniska nämndens ordförande i Växjö, Sofia Stynsberg (M).
– Sydostleden är godkänd med både asfalt och grusunderlag. Det är viktigt att vi tar hänsyn till näringsidkare som nyttjar delar av leden och också stärker upplevelsen av sträckan. Vi tror att det är bra att det både finns grus och asfalt på vissa delar, säger hon.
Kommunerna har fått hjälp att finansiera sina sträckor med externa pengar från bland annat EU och Trafikverket. När Växjö valde att ändra sin sträckning blev det plötsligt externa pengar över i projektet.
– De hörde av sig och frågade om vi var intresserade av de medlen. Med de pengarna finansierade vi rätt mycket av våran asfaltering. Den chansen får man inte missa kände vi, säger Carl-Henrik Henmalm (M).
Ökat underhåll
När leden tar sig in i Tingsryds kommun byts grusvägen ut mot asfalt. Skillnaden är något som Lars-Göran Leo som cyklat från Växjö märker av.
– Det var bättre rull när jag kom till Väckelsång. Sträckan mellan Växjö och Ingelstad har haft problem med spår och gropar. Men i dag kändes den faktiskt lite bättre, säger han.
Efter kritiken mot Växjös grusvägar har kommunen ökat underhållet och skärpt tillsynen.
– Vi kommer att se till att det blir så bra väg på Sydostleden som möjligt utifrån de förutsättningarna vi har, säger Sofia Stynsberg (M).