Tingsryd – Cook and Chill väcker heta känslor

Uppdaterad
Publicerad

I Tingsryd har många varit upprörda över beslutet att bygga ett storkök som ska laga mat till samtliga skolor o äldreboenden i kommunens med metoden cook and chill. Högljudda protester och krav på kostchefens avgång har hörts.

– Mat som legat i fem dagar är inte kvalitetsmat. Jag ryser och skulle aldrig vilja äta den själv, säger miljöpartisten Annelise Hed, en av många som vänder sig mot beslutet.

Protesterna i kommunen har bland annat tagit sig uttryck i namninsamlingslistor.

Tanken med cook and chill är att huvudingredienserna i måltiderna, som till exempel kött och sås, ska tillagas i ett storkök och därefter snabbt kylas ner till 0 grader för att sedan transporteras ut till skolor och äldreboenden i Tingsryds kommun.

– Man mister ju inte lukten av mat därför att man slutbereder produkten ute i mottagningsköket. Man kokar potatis och grönsaker och gör salladerna så när gästen man någonsin kan komma, säger Gunilla Holmewi-Nilsson som är kostchef i kommunen och försvarar beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.