Erik Wångmar, statsvetare på Linnéuniversitetet. Foto: Linnéuniversitetet/SVT

Statsvetaren: ”13 miljoner är inte extremt mycket pengar”

Uppdaterad
Publicerad

I dag fattar Tingsryds kommunfullmäktige beslut om hur 13 miljoner ska sparas i kommunen. Statsvetaren Erik Wångmar analyserar kommunens ekonomiska läge.

Bland annat föreslås att skolan i Rävemåla läggs ner, äldreboendet Lindegården i Linneryd avvecklas och flera bibliotek försvinner.

– 13 miljoner kronor är inte extremt mycket pengar för en kommun i Tingsryds storlek, säger Erik Wångmar statsvetare på Linnéuniversitetet.

Besparingar i Tingsryd

Att Tingsryd nu måste spara beror på flera saker.

– Bakgrunden är att befolkningen minskat samtidigt som kommunen haft en hög servicenivå med stor geografisk spridning. Tingsryd är en kommun där befolkningsunderlaget är stort utanför tätorten och de har en hög servicenivå vilket varit dyrbart. Skatteintänkterna har minskat men kommunen har inte dragit ner på kostnaderna.

Ekonomisk framtid oviss

Blir det bra med ekonomin i Tingsryd efter den här besparingen då?

– Det beror på befolkningsutvecklingen, om statsbidragen höjs eller sänks och hur mycket stryk den politiska ledningen tar efter valet. Om de blir hårt straffade av väljare blir de mindre benägna att genomföra nya besparingar, säger Erik Wångmar.

– Många ledande politiker bor inte i Tingsryd, det spelar roll för om de bor i centralorten är det lättare att centralisera, men nu har den kommunala verksamheten varit spridd. Behovet av det finns, men frågan är om man har råd med det, avslutar Erik Wångmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Besparingar i Tingsryd

Mer i ämnet