Hotas av nedläggning. Foto: SVT

Tungt sparförslag klubbas i Tingsryd idag

Publicerad

Idag fattar Tingsryds kommunfullmäktige beslut om en rad besparingsförslag. Bland annat rör det skolor, äldreboenden och bibliotek runt om i kommunen.

Sparförslagen har hängt som ett orosmoln över Tingsryds kommun sedan den politiska ledningen presenterade sina förslag på åtgärder för att få en budget i balans.

Totalt behöver kommunen spara runt 13 miljoner kronor och det  är också därför som flera större besparingar måste göras. Bland annat föreslås skolan i Rävemåla att läggas ner, äldreboendet Lindegården i Linneryd ska avvecklas och flera bibliotek kan komma att försvinna.

Besparingar i Tingsryd

Kan bli friskola

Kommunmedborgare har i protest samlat in namnunderskrifter. I Konga gav det gehör och Örmoskolan som finns där föreslås bli kvar. Men Rävemålaskolans framtid är betydligt mer osäker. Åtminstone i vilken regi den ska drivas.

Föräldern Henrik Nilsson som bor i Rävemåla är också drivande i friskoleansökan som just nu bearbetas hos kommunen. Han kommer att finnas på plats när beslutet om skolan i Rävemåla fattas i kväll.

– Folk är rätt trötta nu, säger han. Jag kommer att vara där men jag vet inte hur många fler som kommer, de är rätt uppgivna nu och orkar inte mer.

751 namnunderskrifter

Byborna i Rävemåla har också samlat in namnunderskrifter i protest mot att skolan och biblioteket där avvecklas. Totalt 751 namnunderskrifter lämnades i förra veckan över till kommunen.

– Politikerna vill ta beslut utan att veta vad konsekvensen blir, säger Henrik Nilsson. Och det är också det jag vill ta upp vid frågestunden ikväll.

I Kommunstyrelsens yttrande framgår att filialbiblioteken i Väckelsång, Linneryd, Urshult och Konga ska avvecklas. Rävemålaskolan ska läggas ner till förmån för en friskola. Lindegården avvecklas och de tio tomma platserna på äldreboendet Kvarteret Örnen öppnar. Dessutom förändras bidragen till kommunens olika samlingslokaler och antalet kök anpassas till det nya antalet skolor och äldreboenden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Besparingar i Tingsryd

Mer i ämnet