Foto: TT

Tjänsteman anmäls efter Hitlerhälsning

Uppdaterad
Publicerad
En tjänsteman på Migrationsverket i Växjö anmäls nu av sin arbetsgivare till personalansvarsnämnden. Detta efter att han skrikit rasistiska slagord och gjort en Hitlerhälsning på sin arbetsplats.

Händelsen skedde i början på februari på Migrationsverket i Växjö. Tjänstemannen ska mot sin chef slagit ihop klackarna och hållit sitt finger under näsan och skrikit ”Heil Hitler” samtidigt som han utfört en nazisthälsning med armen.

Allt detta mitt i kontorslandskapet framför flera medarbetare. 

Minns inte händelsen

Detta visar den interna utredningen som myndigheten gjort. Tjänstemannen har uppgett att han inte riktigt minns vad han sa och gjorde men att han uppträtt olämpligt.

Det har också under utredningen framkommit uppgifter om att han vid tre tillfällen tagit tag runt halsen på kvinnlig medarbetare.  Inga hot ska ha uttalats och medarbetaren ska inte heller skadats fysiskt av händelserna.

Arbetskamrater har under utredningen ifrågasatt en bisyssla som tjänstemannen tidigare fått godkänt av myndigheten. Han arbetar extra på ett HVB-hem för ungdomar där också asylsökande unga kan hamna. Frågan har väckts om detta kan anses lämpligt med tanke på hans roll som tjänsteman på Migrationsverket.

Kan polisanmälas

Nu vill tillsynsenheten som gjort utredningen att det görs en ny bedömning angående bisysslan. Tjänstemannen agerande vid incidenten med Hitlerhälsningen och strypgreppen på kollegan ska också övervägas att polisanmälas. 

Ärendet är anmält till personalansvarsnämnden som är den enheten som beslutar om disciplin­ära påföljder.

SVT Nyheter Småland har under fredagskvällen, utan resultat, försökt nå den anställde tjänstemannen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer