Genrebild. Foto: TT

Tjänsteman som inte ville vara ”springpojke” kritiseras av JO

Uppdaterad
Publicerad

”Dokument ligger klara på mitt skrivbord för avhämtning, jag är ingen springpojke åt dig”. Så skrev en kommuntjänsteman i Lessebo till en man som begärt ut allmänna handlingar. Inte ett acceptabelt språkbruk, anser Justitieombudsmannen (JO).

Det var i slutet av januari som en tjänsteman vid Lessebo kommun och mannen som ville begära ut allmänna handlingar först hade kontakt via mejl. Efter att handlingarna begärts ut skrev tjänstemannen bland annat att ”är du intresserad av att ta del av dokumenten får du komma och hämta dom själv hos mig.”

Fallet anmäldes till Justitieombudsmannen som ansåg att tjänstemannen i och med sitt uttalande brustit i kravet på saklighet och inte heller haft ett gott bemötande. JO är samtidigt kritisk till att tjänstemannen samtidigt frågade efter vilket syfte den andra mannen hade när han begärde ut de allmänna handlingarna, och att hanteringen av ärendet varit för långsam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lessebo

Mer i ämnet