Fritidsgården även tjejernas

Uppdaterad
Publicerad

Många kommuner har svårt att locka tjejer till sina fritidsgårdar. I Kalmar kommun görs sedan några år tillbaka en medveten satsning för att dels öka andelen tjejer på gårdarna, men också för att få alla att känna sig välkomna och inkluderade.

Som en del i projektet valdes Funkabo fritidsgård ut som pilotprojekt och renoverades för att få mer välkomnande lokaler. Nu, ett år efter renoveringen har fritidsgården ökat både antalet besökare, men också antalet tjejer.

– All personal på kommunens fritidsgårdar har fått utbildning för att kunna bemöta ungdomarna på ett mer jämställt sätt. Det har varit en bra erfarenhet för oss som personalgrupp, att ha någon utifrån som kommer in och ger feedback på vårt arbete, säger Frida Karlsson, fritidsledare.

Anordnar tjejkvällar

Inte långt därifrån, i Norrliden, ligger Nova fritidsgård. Här har man länge tillhört de fritidsgårdar i kommunen som har allra svårast att locka tjejer, men även här tycker man sig ana en viss förändring.

– De tjejkvällar vi har lockar hit tjejer. Förhoppningen på sikt är att de tack vare tjejkvällarna ska känna sig så trygga här att de även kommer till den öppna verksamheten, säger Elise Böcker, fritidsledare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.