Tjuvfiskad gös från Småland har sålts i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Tjuvfiskad gös från sjön Flåren i Ljungby och Värnamo har vid flera tillfällen sålts på fiskauktion i Göteborg. Det skriver Smålandsposten.

Enligt tidningen var det när Göteborgs fiskeauktion frågade om fiskens ursprung som de fick svaret att den var fiskad i sjön Flåren, som ligger i Ljungby och Värnamo kommuner. Men i Göteborg kände man inte till sjön.

– Därför ringde en av våra auktionister och fick reda på att det är ett fiskevårdsområde där det inte bedrivs något kommersiellt fiske. Då förstod vi att någonting var fel och stoppade leveranserna, säger Roger Thilander, vd för Göteborgs fiskauktion, till Smålandsposten.

Stort nät hittat i Flåren

Det var i just Flåren som ett stort nät hittades i mitten av augusti. Det är en av de sjöar som figurerar i den stora tjuvfiskehärvan som polisen just nu utreder.

–  Det var fullt med gös i nätet, ungefär 150 kilo. Det mesta gick att släppa tillbaka men det fanns gösar på upp till åtta kilo, berättar en av fisketillsynsmännen i sjön Flåren för SVT Nyheter Småland.

Läs mer: Misstänkta tjuvfiskare uppger att de skulle plocka bär

Till Smålandsposten säger Roger Thilander att gös från Flåren sålts vid tre tillfällen i juni. Men sen var de inte längre välkomna, just eftersom fiskens ursprung var oklart. Men fiskeauktionen kontaktade aldrig polisen.

– Vi såg inte att det var en polisiär fråga utan mer ett tvivelaktigt ursprung som vi inte ville ha, berättar Roger Thilander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tjuvfiskehärvan i Sydsverige

Mer i ämnet