I flygbilden till vänster från 2016 syns en stenmur löpa från trädklungan och nedåt. Till vänster: Samma vy från ett flygfoto från 2018 där hela stenmuren är borttagen. Foto: Länsstyrelsen/Polisens förundersökning

Tog bort en kilometer stenmur – tvingas betala 150 000 i böter

Uppdaterad
Publicerad

En lantbrukare i Mönsterås kommun döms till en företagsbot på 150 000 kronor för att ha tagit bort stenmurar på sin fastighet.

Totalt handlar det om tre så kallade åkerholmar som tagits bort – och närmare en kilometer biotopskyddad stenmur som rivits.

Ingreppen i stenmurarna ska ha gjorts under åren 2018-2022 och upptäcktes av länsstyrelsens kontrollanter efter en anonym anmälan. Som bevisning har man bland annat jämfört bilder på nuvarande mark med äldre flygbilder där stenmurar syntes (se bild) och även gjort fältbesök.

Mönsterås

Trodde han hade dispens

Enligt domen var lantbrukaren medveten om att det krävdes dispens från länsstyrelsen för att ta bort murarna, men menar att han av misstag antagit att murarna ingår i den dispens han redan hade. Han anser sig också ha fått ett muntligt löfte från en handläggare att ta bort vissa av murarna, något han dock inte hade.

För stenmurar på åkermark gäller biotopskydd enligt Miljöbalken, eftersom de anses utgöra värdefulla livsmiljöer för till exempel lavar, mossor, grod- och kräldjur, insekter, spindlar, fåglar och smådäggdjur.

ARKIV: Viveka lade stenar på hög – får inte flytta dem

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
2020 träffade SVT Småland Viveka Fransson som lagt stora stenar på hög, då omfattades de plötsligt av biotopskyddet och fick inte flyttas. Foto: Jan-Eric Lundberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mönsterås

Mer i ämnet