Gudrun Brunegård (KD) Foto: SVT

Tolkar uttalandet som ironi

Uppdaterad
Publicerad

Den enskilde har också ett ansvar när man väljer utbildning och arbetsplats

Gudrun Brunegård, landstingspolitiker för Kristdemokraterna i Kalmar landsting, tolkar Dan Johannessons uttalande som ironi.

– Jag kan inte tolka det som på något annat sätt, säger Gudrun Brunegård., även om det var klumpigt uttryckt. Nåt annat vore åsiktsregistrering och det är förbjudet. Sjukvården är skyldig att behandla alla människor. Alla är lika mycket värda.

Omtvistad samvetsfrihet

Står bakom abortlagstiftningen

Kristdemokraterna i Kalmar landsting står bakom den svenska abortlagstiftningen. Samvetsklausul för vårdpersonal är ingen fråga som partiet driver. Gudrun Brunegård menar att det är upp till den enskilde att tänka igenom innan man startar en utbildning och om man är beredd att göra alla arbetsuppgifter som ingår.

– Det är upp till den enskilde också att välja en sån arbetsplats att det är möjligt att inte behöva medverka vid exempelvis en abort. Det är givetvis lättare att göra det om man arbetar på en stor arbetsplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omtvistad samvetsfrihet

Mer i ämnet