Tolv år sedan batterifabriken lades ner – Startar upprop för att få sanering

Publicerad

Ett 20-tal företag och kommunledningen i Hultsfred startar ett upprop för att få batterifabriken Vartas ledning att ta sitt ansvar. 1999 lade Varta ner sin fabrik I Hultsfred och lämnade efter sig förorenade fastigheter och byggnader.

Trots många försök och utredningar så händer ingenting anser kommunen som nu vill ha tydliga besked och åtgärder.

– Här försöker de lokala företagen att göra rätt och ta hänsyn till grannar och lagar och samtidigt kan stora multinationella företag bara sticka iväg och lämna en miljöförorenad tomt efter sig. Det är det vi vill ha en ändring på, säger Anders Helgée, miljö-och byggchef på Hultsfreds kommun.

Fatigheten där Varta hade sin batterifabrik är sen nedläggningen helt obrukbar. Anders Helgée får ofta förfrågningar men som det är idag innehåller både marken och byggnaderna bly så det är riskabelt att hänvisa någon dit.

– Vi startar ett upprop och kräver åtgärder, vi vill att Länsstyrelsen får Vartas ledning till förhandlingsbordet så det händer någonting.

För tre år sedan skrev Anders Helgeé´till miljöminister Andreas Carlgren om situationen och den moment 22 situation som kommunen befinner sig i.

-Jag fick ett brev tillbaka där han beskrev sitt fulla förtroende för att de regionala myndigheter llöser detta. Men det har ju inte gått och nu vänder vi oss till honom igen i ett upprop.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer