Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Suzana Moćević är ordförande i Växjö Pride. Hon önskar att ”Det skulle vara pride-vecka alla veckor året om”.

Växjö Pride ersätter paraden med tomma skor

Publicerad

Nu går årets Växjö Pride in i sin slutfas. En vecka som sätter fokus på HBTQ-personernas plats i samhället.

Alla människors lika värde och rätt är kanske självklart för de flesta, men fortfarande finns det skäl att uppmärksamma pride.

– Det behövs en pride-vecka i alla städer i Sverige – och i hela världen. Vi har ännu inte kommit i mål när det gäller HBTQ-persoener, som inte har samma livsvillkor som andra i samhället. Om jag ska rikta ljuset på en grupp, så är det unga trans-personer där vi ser en stor psykisk ohälsa, säger Suzana Moćević ordförande i Växjö Pride.

Pride alla veckor

Suzana Moćević menar kanske inte att målet är att kunna avskaffa pride-veckan, men att alla veckor borde vara som pride-veckan.

-Jag träffade en mycket ung person igår, som sa att ”det här är en vecka då jag får vara mig själv och tänka vad jag vill”. Jag svarade att ALLA veckor är veckor då du får tänka som du vill! Växjö Pride skulle ha den symboliken året om – då tror jag att vi skulle nå i mål, säger Suzana Moćević.

Tomma skor ersätter parad

På grund av pandemin blir det naturligtvis inte någon pride-parad i år. Istället får de som vill hänga upp skor i vajrar i Linnéparken.

– Här kan man kasta upp sin skor för att manifestera och att visa att jag hade gått i paraden om det varit möjligt. ”En himmelsk parad”, kallar vi det, säger Suzana Moćević.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer