Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rektorn för Kunskapsnavet Helene Keise menar att de kandidater som hoppat av den nya förberedande kriminalvårdsutbildningen inte gör det för att den är dålig. – Det handlar om att man inte fått sin finanser för studierna ordnad, säger hon. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Tomma stolar på nya kriminalvårdsutbildningen i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Den nya förberedande kriminalvårdsutbildningen i Kalmar är ett samarbete mellan kriminalvården och Kalmar kommun

och startade för drygt en vecka sedan. Men nu visar det sig att flera av kandidaterna har hoppat av.

Kriminalvården behöver hitta hundratals nya medarbetare när de nya anstalterna i Halltorp söder om Kalmar och i Hörle utanför Värnamo står klara.  Kalmar kommun och kriminalvården är först ut i landet med att starta en förberedande utbildning för att locka fler till de nya jobben.

Men flera som sökt den nya utbildning valde att hoppa av i samband med uppropet.

– De hoppar inte av för att utbildningen är dålig utan för att de inte fått sin studieifinansiering ordnad. Utbildningen vet man ju inget om eftersom den är ny, säger Helen Keise, rektor för Kunskapsnavet.

Uteblivet omställningsstöd

Meningen är att den förberedande kriminalvårdsutbildningen ska ersätta den gymnasiekompetens som krävs för kriminalvårdens egen grundutbilning. Utbildningen sker under 40 veckor och är CSN-berättigad.

Flera av kandidaterna hade också sökt det så kallade omställningsstödet, som infördes i oktober förra året men inte fått besked.

Svårt med rekrytering

Den krisande kriminalvården räknar med att behöva anställa 2 500 personer per år till och med 2025 och efter det ännu fler.

Bara i det nya fängelset i Halltorp som kriminalvården bygger blir det betydligt fler klienter än beräknat. Från tidigare 335 till uppemot 500 klienter. Även Värnamoanstalten blir större.

– Ofta är det så att när vi startar yrkesutbildningar har vi lite svårare och rekrytera. Till nästa höst när vi rekrytera igen tror jag att vi kommer att ännu fler som söker utbildningen, säger Helen Keise.

De nya fängelserna i Halltorp och Värnamo beräknas stå klara 2028.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.