På grund av väderläget uteblev drygt 300 elever från dagens undervisning på Skansenskolan i Mörbylånga. Foto: Niclas Wimmerberg SVT

Tomt i skolorna under snökaoset

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagens snökaos på Öland var det många elever som tvingades stanna hemma. Häften av alla grundskoleelever i Borgholms kommun missade undervisningen.

Det är omkring 850 elever i grundskolan i Borgholms kommun. Hälften av dem lyckades inte ta sig till skolan under tisdagen på grund av väderläget. 

– Vi har mindre skolor på landsbygden som drabbats hårt. Till exempel i Löttorp är det 100 elever av 175 som fick stanna hemma, säger Helena Svensson som är utbildningschef i Borgholm kommun. 

Snökaos i Småland

Glest av elever i Mörbylånga

Även i Mörbylånga kommun har eleverna haft svårt at ta sig till skolan. På Skansenskolan i Mörbylånga var det drygt 300 av de 500 eleverna vars skoldag snöade bort.

– Vädret var rätt okej på morgonen men sedan blev det värre. Så många som kom i dag kanske gör en annan bedömning inför morgondagen, säger Sara Brogård som är rektor på Skansenskolan. 

Ester Edström är en av eleverna på Skansenskolan som lyckades ta sig till skolan på tisdagen. 

– Jag bor väldigt nära så det gick fint. Det har varit kul att vara på skolan när vi är så få. Vi gör olika saker sen får vi sluta tidigare också, berättar Ester. 

Insnöad personal

Under onsdagen kommer skolbussarna på Öland fortfarande vara inställda och snöovädret förväntas kvarstå. 

– Jag har sagt att man inte ska göra några dumma chansningar för att ta sig till skolan i morgon. Går det inte får man stanna hemma. Vi har personal som sitter insnöade hemma redan idag, säger Sara Brogård.

Att elever inte kan ta sig till skolan på grund av vädret tillhör ovanligheterna.

– En kollega som jobbat i 15 år i kommunen har bara varit med om detta vid något tillfälle tidigare. Men vi får ta en dag i taget nu, avslutar Helena Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snökaos i Småland

Mer i ämnet