Foto: SVT/pressbild Linnéuniversitetet

Otäckt tonläge i debatten om böneutrop oroar professor

Uppdaterad
Publicerad

Det har skapats ett otäckt tonläge i diskussionen kring böneutrop i Växjö, det tycker Jonas Svensson som är professor i religionsvetenskap. Han menar att det är mycket olyckligt att människor utsatts för påtryckningar genom hat och hot.

Jonas Svensson är professor i religionsvetenskap med islamologisk inriktning på Linnéuniversitetet i Växjö. Han har följt debatten kring ansökan om böneutrop i Växjö och tycker att det är olyckligt att frågan blivit så känslomässigt laddad innan något beslut har tagits.

– Det hade varit bättre att låta lagen ha sin gång och pröva den här ansökan precis som vi prövar alla andra ansökningar. Efter beslutet kan man möjligen börja diskutera frågan. På grund av diskussionen har nu människor utsatts för påtryckningar i form av hat och hot när de ska utföra sitt jobb. Det är ett problem som jag ser det, säger Jonas Svensson.

Böneutrop i Växjö

Polariseringen ökar

Kommunalrådet i Växjö Anna Tenje (M) vill inte att böneutrop ska tillåtas i Växjö. Hon vill att Stiftelsen Växjös muslimer ska dra tillbaka sin ansökan. Hon är rädd för ökad polarisering och att det ska ”slita isär” Växjö. Professor Jonas Svensson ser en ökad polarisering, men att den snarare beror på den känsloladdade debatten som uppstått.

-Jag tror att själva diskussionen och på det sättet den förs ha skapat polarisering och den diskussionen har Anna Tenje själv varit en del av, säger han.

Möten skapar förståelse

Imamen Ismail Abu Helal som företräder Stiftelsen Växjös muslimer tror att böneutrop skulle kunna leda till ökad förståelse för olika traditioner. Enligt Jonas Svensson finns det ingen forskning som visar hur just böneutrop påverkar förståelsen. Däremot finns det ganska goda forskningsresultat som visar att toleransen ökar genom möten mellan människor med olika bakgrund.

– Generellt kan man säga att tolerans ökar genom möte med mångfald. Lever man i mångfald och umgås med människor med olika bakgrund och trosuppfattningar i vardagen så ökar människors tolerans. Det kallas för kontakthypotesen och det finns ganska starkt stöd för den, säger Jonas Svensson.

Negativ attityd mot muslimer ökar inte nämnvärt

När man tar del av debatten är det lätt att tro att inställningen till islam har blivit mer negativ i Sverige. Men enligt Jonas Svensson handlar det snarare om att tonläget i debatten har ökat.

– Det har varit en stark negativ attityd till muslimer ända sedan mätningar på 90-talet. Det som har förändrats är att de med negativa attityder till islam inte längre håller tillbaka, utan det finns massa olika forum där man kan vädra sina åsikter i. Synligheten för de negativa attityderna har blivit större, men det betyder inte att det finns en motsvarande ökning av de negativa attityderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Böneutrop i Växjö

Mer i ämnet