Oppostitionsrådet Thomas Johnsson åtalas för att ha drivit bensinmack utan tillstånd. Foto: Moderaterna, Bengt Oberger/Wikipedia

Toppolitiker i Alvesta åtalas – drev bensinmack utan tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionsrådet i Alvesta Thomas Johnsson (M) åtalas för att ha drivit en mack och hanterat tusentals liter diesel och bensin – trots att tillståndet var indraget.

Det var i juli förra året som bensinmacken i Liatorp, Älmhults kommun, stängde igen. Orsaken var att tillståndet att förvara stora mängder brandfarliga och explosiva varor inte längre var giltigt.

Nu åtalas företaget Oljeshejkerna Johnssons ägare, Thomas Johnsson för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Thomas Johnsson är också moderat oppositionsråd i Alvesta kommun.

Tusentals liter bensin – utan tillstånd

Bland annat saknades utredning om riskerna för explosion eller olyckor som kan påverka människors liv och hälsa, i dokumenten som skickats in till räddningstjänsten.

Enligt åtalet drogs tillståndet in 1 juli 2021, men trots det var macken fortsatt öppen i nästan två veckor till. Först den 29 juli fick macken ett nytt tillstånd.

Enligt polisanmälan förvarades uppemot till 15 000 liter bensin och lika mycket diesel, utan tillstånd, i en cistern under marken. Detta menar åklagaren skedde med uppsåt, eller av grov oaktsamhet.

SVT har sökt Thomas Johnsson, som har avböjt att kommentera.

I förhör har han dock uppgett att han inte fick kunskap om att tillståndet var indraget förrän den 8 juli. Och när de stängde var det ”någon eller några kubikmeter av varje sort som var kvar i tankarna”.

Enligt åtalet förnekar han brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.