Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Torkan hotar spannmålsskörd i norra Kalmar Län Foto: Tobias Keller/SVT

Torka hotar spannmålsskörden – för lite regn gör situationen spänd

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det riktiga sommarvädret inte kommit igång ännu, kämpar många bönder redan med torka ute på åkrarna. På flera håll har allt för lite regn gjort att skörden nu är hotad.

För mjölkbönder som Håkan Hjalmarsson i Vråka på gränsen mellan kommunerna Västervik och Valdemarsvik blir situationen kring torkan allt mer spänd. Han kämpar inte bara med uteblivet regn, utan även hans grundvattennivåer är låga.

– När mjölkbilen kommer och vi ska spola tanken efteråt så måste vi vara försiktiga och sparsamma. Vi kan inte samtidig spola maskiner eller fylla redskap, säger Håkan Hjalmarsson. 

Hör Håkan Hjalmarsson berätta om det svåra läget i klippet ovan.

Marken kruttorr i spannmålsodlingarna

Skörden av gräs är i full gång men blir inte så bra som i fjol. På åkrarna med spannmål ser man torkans påverkan direkt.

Istället för regelbundet mörkgröntfärgade växter visar sig ljusgröna fläckar. Bristen på fukt gör att växterna har problem att ta in gödsel. Marken i spannmålsodlingarna är kruttorr.  

– Någon måste ta smällen som har träffat oss. Insatsvarorna för oss har blivit flera hundra procent dyrare. Konsumenterna kommer att bli tvungna att vänja sig vid dyrare priser, säger Håkan Hjalmarsson om situationen.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.