Läget för lantbruket i Kalmar län är allvarligt och inom kort kommer Länsstyrelsen i Kalmar att informera regeringen om torkan och bristen på bete. – Det är en allvarlig situation, säger landsbygdsdirektör Karin Bergman. Foto: Karin Ahlgren

Länsstyrelsen:”Torkan och betesbristen är mycket allvarlig”

Uppdaterad
Publicerad

– Det är väldigt torrt och en allvarlig situation. Värst är det längs hela kusten och på Öland, och allra värst är det på södra Öland, säger Karin Bergman som är landsbygdsdirektör på Länsstyrelsen i Kalmar län.

– Vi har pendlat mellan hopp och förtvivlan i år. För i början av sommaren såg det bättre ut. Men ju längre sommaren lidit ju värre har det sett ut, säger Karin Bergman.

Hon berättar att landskapet fortfarande lider svårt av de torkskador som uppstod sommaren 2018.

– Det är betesmarker som är skadade. Och på alvaret ser det riktigt illa ut, det är marker som har dött på vissa ytor och har tagit väldigt mycket stryk under de här torråren, säger hon.

”En klimatförändring vi ser”

Från länsstyrelsens sida har man tät och regelbunden kontakt med lantbrukarna i regionen. Och inom kort kommer länsstyrelsen dessutom att informera regeringen och generaldirektören för Jordbruksverket om den svåra situationen med torka och brist på bete för tredje året i rad.

-  Jag tror att vi alla är väldigt överens om att det är en klimatförändring vi ser, och att vi måste ställa om och tänka annorlunda för att klara den här utmaningen.

– Det här är något vi upplevt flera gånger nu, vi var först med vattenkrisen 2016, vi var hårdast drabbade i början av den svåra torkan 2018. Så vi har det tuffare här och det beror ju på att det bara kommer hälften så mycket regn hit som det gör i den västra delen av landet.

Hör landsbygdsdirektören berätta om vilka åtgärder som krävs i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.