Eva Ballovarre (S) kommunalråd i Älmhult Foto: TT/pressbild

Kommun förbjuder rökning på arbetstid

Publicerad

Älmhults kommun kommer att införa totalförbud mot rökning under arbetstid, efter ett enigt beslut i kommunfullmäktige. 

– Om man tittar på tobakslagen, så säger den att varje arbetsplats ska arbeta för att minimera risken att personer ska utsättas för passiv rökning. Sedan tycker jag att vi som kommun ska vara en förebild. Det blir konstigt om kommunanställda röker samtidigt som vi säger till våra skolungdomar att man inte ska röka, säger Eva Ballovarre (S) kommunalråd i Älmhult. 

Samtidigt kommer de anställda nu också erbjudas hjälp att sluta. 

Älmhult

– Undersökningar som SKL gjort visar att tre av fyra rökare vill ha hjälp att sluta röka. Genom beslutet med rökfri arbetsplats, så kommer vi också erbjuda rökavvändning via företagshälsovården.

Får röka på lunchen

Om man blir påkommen med att röka på jobbet är det upp till varje chef att bestämma hur det ska hanteras, men enligt kommunalrådet riskerar man inte att bli av med sitt jobb. Det kommer också gå att röka på lunchen. 

–Vi kan inte hindra någon att röka på lunchrasten, för det är inte arbetstid, säger Eva Bollovare (S).  

Det totala rökförbudet gäller alla kommunanställda men även de förtroendevalda politikerna. I kommunfullmäktige finns några stycken rökare, men ingen av dem protesterade.  

– Beslutet togs i enhällighet. Det var ingen som protesterade mot det, men det mumlades lite i stolsraderna kan jag säga.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älmhult

Mer i ämnet