Torbjörn Axelsson, Trafikverket Foto: Clary Kroon/SVT

Trafikverket: ”Respekten för vägarbetare saknas”

Uppdaterad
Publicerad

Vägarbetare är en mycket utsatt yrkesgrupp som saknar trafikanternas respekt. Det menar Trafikverket, som i allt större utsträckning väljer att spärra av vägar där arbete pågår för att få ned olycksriskerna.

Trafikanter som inte sänker hastigheten vid vägarbetsplatserna är ett stort problem för vägarbetarnas säkerhet, och den ökande trafikrytmen på det stora vägnätet gör situationen allt mer allvarlig, menar Trafikverket.

– Många trafikanter är stressade och har inte den respekt de behöver ha när de passerar en vägarbetsplats, säger Torbjörn Axelsson, enhetschef för underhåll på Trafikverket i södra Sverige.

vägarbetare slog in ruta

De senaste åren har drygt 200 arbetsolyckor årligen anmälts i landet inom anläggningsbranschen, visar statistik från Arbetsmiljöverket. Och det är framför allt trafikanternas brist på hänsyn som är bekymret, menar Torbjörn Axelsson.

– Respekten saknas för att vägarbetarna är mammor och pappor som ska komma hem till sina familjer precis som alla andra vill efter en arbetsdag. Det är ju för trafikanternas skull vi gör de här åtgärderna, säger Torbjörn Axelsson.

Trafikpolis delar bilden

Även Martin Pettersson som är gruppchef för trafikpolisen i Kalmar län instämmer i att vägarbetarnas utsatthet är stor.

– Det behövs mer hänsyn och medvetenhet från trafikanternas sida. Folk kör snabbare idag, säger han.

Fler mobila kameror kan sänka hastigheterna

Ett sätt att minska utsattheten är att placera ut fler mobila kameror för att få trafikanterna att sänka sin hastighet. Men Trafikverket diskuterar även andra åtgärder.

– Fortsätter de här bekymren finns det en risk för trafikanternas skull att vi måste stänga och och leda om trafiken mer än vad vi gör idag, säger Torbjörn Axelsson på Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

vägarbetare slog in ruta

Mer i ämnet