Malin Davou är samhällsplanerare på Trafikverket i Kalmar. Foto: Kaisa Andersson/SVT/Arkiv

Trafikverket: ”Vi har gjort det vi kan”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns inga planer på att göra något åt olyckskurvan utanför Misterhult där över 30 bilar kört av vägen. Vägen är helt enkelt för lågt trafikerad för att motivera några stora insatser, anser Trafikverket.

– Det vi kan göra är att varna för att det är en skarp kurva och de varningarna finns redan. Alternativet är att dra om vägen och det skulle kosta flera miljoner och är inte aktuellt, säger Malin Davou, samhällsplanerare på Trafikverket i Kalmar.

Trots de många olyckorna är väg 752 utanför Misterhult inte en prioriterad väg för Trafikverket, säger hon.

– Vägen har en årsdygnstrafik på 200 fordon, vilket innebär att det är en lågt trafikerad väg. De som kör där är främst personer som känner till vägen, och som därmed känner till problemet och kör sakta. Sen är det klart att när det blir halt och man blir överraskad så kan det hända olyckor, men så är det ju på alla vägar.

Men vi pratar ändå om 33 olyckor på exakt samma ställe?

– Han har registrerat olyckor sen åttiotalet, och slår man ut det så kanske det handlar om en gång om året som det händer. Sen ska man inte negligera det, men vi har gjort vad vi kan genom att skylta. Och det är inte aktuellt att bygga om vägen.

2014 blev Göran Grönhammar, som bor precis intill den olycksdrabbade kurvan, lovad av Trafikverket att få till ett skyddande räcke för att skydda honom själv och hans egendom vid avåkningar. Men sen dess har inget hänt.

Varför det inte blivit något skyddsräcke vid kurvan kan Malin Davou inte svara på, men diskussionen tycks landa i ett missförstånd där Trafikverket trott att ett räcke skulle stå i vägen för Göran Grönhammars garage. I själva verket används det utsatta huset i kurvan som verktygsbod.

– Är det så att han inte behöver ha åtkomst till garaget, att kunna köra in och ut, så finns det kanske möjlighet att sätta upp ett räcke i kurvan. Det är något vi får titta närmare på i så fall, säger Malin Davou.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.