Göran Grönhammar diger samling navkapslar vid den kurva där ett 30-tal bilar genom åren har kört av vägen. Foto: Kaisa Andersson/SVT

Över trettio bilkrascher på Görans tomt – kräver bättre skydd

Uppdaterad
Publicerad

Minst 30 bilar har genom åren dundrat in på Göran Grönhammars tomt utanför Misterhult, efter att ha åkt av i en skarp kurva. Nu kräver han att Trafikverket ordnar bättre skydd längs vägen.

I dag finns en gulröd varningsskylt för nedförs lutning innan kurvan och även markeringar för skarp högerkurva uppsatta. Men skyltarna räcker uppenbarligen inte: Så sent som i lördags skedde säsongens första trafikolycka i kurvan.

Och flera gånger när olyckan varit framme har Göran Grönhammar själv varit nära att råka illa ut.

– Jag skulle hjälpa två polacker i en folkvagnsbuss som behövde bärgas och stod vid min bod, och då kom en ny bil som fick sladd och bilen kom rakt emot mig. Då fick jag får springa baklänges och hoppa ner bakom huset, berättar han.

Blev lovad skydd

Redan 2014 hade han ett möte med en handläggare på Trafikverket där han blev lovad ett skyddande räcke vid sidan av vägen, men inget har hänt sedan dess.

– Jag känner mig ganska utlämnad många gånger och därför skulle jag vilja ha en riktig ramp som skyddar mig. Den skyddar kanske inte bilisterna men jag skyddas från att bli lemlästad och kanske invalidiserad, säger Göran.

Räcke kan vara på gång

Trafikverket planerar idag inga nya åtgärder vid den olycksdrabbade kurvan, med motiveringen att vägen är lågt trafikerad och att en helt ny sträckning av vägen skulle bli alldeles för dyr.

Däremot ska man nu utreda möjligheten att skapa ett bättre skydd för omgivande bebyggelse. Att det dröjt så länge beror på att man har trott att verktygsboden är ett garage.

– Är det så att han inte behöver ha åtkomst till garaget, att kunna köra in och ut, så finns det kanske möjlighet att sätta upp ett räcke i kurvan. Det är något vi får titta närmare på i så fall, säger Malin Davou på Trafikverket i Kalmar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Oskarshamn

Mer i ämnet