• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Den olycksdrabbade kurvan går rakt över Göran Grönhammars tomt. Foto: Göran Grönhammar

Han bor vid en olycksdrabbad kurva – har fotograferat 33 olyckor

Uppdaterad
Publicerad

I lördags hände det igen – en bil körde av vägen i Vällehorvakurvan, precis utanför Göran Grönhammars bostad. Det blev den 33:e gången som Göran Grönhammar fotograferade en olycka i kurvan.

Sedan 1982 har Göran Grönhammar fotograferat 33 olyckor som har inträffat på hans tomt, precis utanför hans husknut. Det handlar om den olycksdrabbade Vällehorvakurvan i Oskarshamns kommun.

– Senast i lördags körde en bil av vägen. Jag vaknade till vid niotiden på morgonen av att det lät ute från vägen, säger Göran Grönhammar, vars tomt utgör en del av den olycksdrabbade vägen.

Vill bygga skyddsvall

Nu har det hänt så många gånger så att han funderar på att bygga en skyddsvall så att bilarna inte kör av vägen. Och för sin egen säkerhet.

– En gång höll jag på att bli ihjälkörd. Jag var på väg till min redskapsbod för att hämta bärgningsredskap. Då kom det en bil i full fart så att jag fick kasta mig åt sidan. Då blev jag skärrad, säger Göran Grönhammar.

Skyltar är på plats

Göran Grönhammar förklarar att Trafikverket har satt upp skyltar i anslutning till kurvan för att bilister ska ta det lugnare när de kör förbi. Men, säger han, det är inte alltid som det hjälper.

– Det ju upp till bilisterna själva att anpassa farten till kurvan så att de inte kör av vägen.

Har fått tack

Göran Grönhammar har under årens lopp fått hjälpa många bilister som kört av vägen. Och en del av de hjälpta bilisterna har tackat honom särskilt.

– Jag har fått både vin och whisky som tack, säger Göran Grönhammar, som hoppas på att det blir en lösning snart vid kurvan så att det inte sker olyckor så frekvent som det har gjort hittills.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.