Den planerade tågstationen i Räppe utanför Växjö är tänkt att vara i direkt anslutning till det nya akutsjukhuset som planeras på området. Foto: TT/Arkiv

Trafikverket vill satsa på ny tågstation i Räppe

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket vill se en ny tågstation i Räppe utanför Växjö – det framkom när förslaget på ny plan transportinfrastruktur presenterades i dag.

Bland Trafikverkets lista på prioriterade infrastrukturprojekt i södra Sverige finns bygget av en ny tågstation i Räppe med.

– Det är vi oerhört glada över. Med tanken på att vi tittar på att förlägga ett nytt sjukhus där, och det är av yttersta vikt för att folk ska kunna transportera sig dit. Det är extremt viktigt, säger Thomas Ragnarsson (M) ordförande i regionala utvecklingsnämnden i Kronoberg.

Stationen i Räppe ska läggas som en del av Kust till kust-banan som kör tåg mellan Kalmar och Göteborg, och lokala tåg.

Klart 2029

– Vi har en avsikt tillsammans med Region Kronoberg och Växjö stad om betydande delar av finansieringen av ett nytt stationsläge, säger Lennart Andersson, regional direktör på Trafikverket.

Enligt Thomas Ragnarsson är målet att stationen i Räppe ska vara klar till ett eventuellt öppnande av det nya sjukhuset år 2029. Men beslutet att förlägga sjukhuset där är inte taget ännu – vad händer om det inte blir ett sjukhus?

– Då blir den stationen inte lika viktig. Men vi ser att Växjö bygger en del i det området och stationen kommer bli viktig ändå, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer