– Vi har hittat en hel del uppgifter men inte allt än, och det tar ganska lång tid att kontrollera alla de här områdena, säger Katarina Norén när vi frågar henne varför Trafikverkets utredning inte har visat samma saker som vår granskning.
Det var i månadsskiftet november-december som SVT Nyheter kontaktade den projektledare på Trafikverket som varit ansvarig för stängslingsprojektet i Skåne och Småland. Vi frågade då vilket företag som anställt arbetarna i spåren i Emmaboda.
Svaret vi fick var att det var Kristianstadsföretaget som var deras arbetsgivare. Och det har även de flesta av de kontroller av arbetarnas ID-brickor, som Trafikverket gjort sedan dess, visat. Men så är det inte.
Anlitade två andra bolag
När vi konfronterade Kristianstadsföretagaren berättade han att han tagit in arbetskraften som satt upp stängsel via två andra bolag. Han sa också att inte har koll på deras löner och villkor.
– Sen hurdant de tar och vad de tar i trakt och så det vet jag inte. Jag kan inte svara på det alltså, sa han när vi träffade honom på hans kontor.
Eftersom det inte finns några lönespecifikationer och en stor del av pengarna som arbetarna har fått har betalats ut kontant, har det varit svårt att kontrollera exakt vad arbetarna har tjänat.
Saknar lönelistor
Men inte heller Trafikverket vet vilka löner som har betalats ut i det här projektet. De har begärt lönelistor från de bolag som finns i kedjan av underentreprenörer men inte fått alla.
– Vi har gjort id-kontroller på arbetstagarna, att rätt person är på rätt plats, vi har gjort kontroller på lönelistor och har försökt få fram fakta via huvudleverantören. Vi har fått det i vissa fall men inte i andra, säger Katarina Norén.
Trafikverket har inte kontaktat de som har arbetat i projekten, trots att flera av dem var lätta för oss att hitta när vi fick reda på vika företag som varit inblandade.
Ska ändra rutinerna
Ni har inte gått direkt till de som har varit namngivna, som har utfört arbetet?
– Nej.
Vad tänker du om det i efterhand?
– Man skulle kunna göra ännu mer utförliga stickprov, absolut, och vi kommer att göra det i framtiden.
De enda brister som Trafikverket hittills konstaterat är av mer formell karaktär. Till exempel att det funnits utländska företag som har jobbat i projektet men som inte anmält till Arbetsmiljöverket att de jobbar i Sverige.
Ska kontrollera uppgifterna
Men Trafikverket visste från början inte heller vilka företag som har jobbat i projektet. Detta trots att de själva skrivit i sitt upphandlingsavtal att huvudentreprenören, i det här fallet BCA i Arlöv, är en ny underleverantör.
Det här projektet visar väl att det hade kunnat vara vilka villkor som helst längst ut i kedjan eftersom ni inte hade någon aning om hur kedjan såg ut?
– Vi vänder oss till vår huvudleverantör, vi säkrar upp att den har ett kontrollsystem som fungerar. Om det inte fungerar så gör vi extra kontroller och nu vet vi att det här företagets kontroller inte fungerade och nu håller vi på att göra extra kontroller. Vi har inte konstaterat än att det är några fel. Det har media gjort och då måste vi gå vidare på medias uppgifter, säger Katarina Norén.