Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hade driftstoppet inträffat vid en annan årstid hade det inte varit lika dramatiskt”, säger reaktorfysikern Janne Wallenius. Foto: SVT

3 frågor: Experten om reaktorstarten av Oskarshamn 3 – så påverkas elpriset

Uppdaterad
Publicerad

På söndag skulle Oskarshamns reaktor O3 startas upp, men blev tidigarelagt till lördagseftermiddagen. Reaktorn – som står för sju procent av Sveriges energiförsörjning – kan påverka elpriset framåt, enligt reaktorfysikern Janne Wallenius.

Den ursprungliga planen var att att reaktor O3 skulle starta upp söndagen den 18 december, enligt elbörsen Nord Pool. Då underhållsarbetet gick snabbare än förväntat startar den upp ett helt dygn tidigare, den 17 december 16.00.

Det har varit kallt under perioden som reaktorn varit avstängd. Det oljeeldade Karlshamnsverket fick tidigare i veckan startas upp och är i beredskap till den 16 december.

Experten om elpriset

Reaktorfysikern Janne Wallenius, professor på KTH men också verksam med ett företag som utvecklar fjärde generationens kärnreaktorer, säger att starten kan påverka elpriset.

– Den är otroligt viktig. Den står för sju procent av Sveriges elförsörjning.

I klippet ovan reaktorfysikern Janne Wallenius svara på tre frågor om reaktorns start.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.