Foto: Adam Ihse/TT

Oskarshamn 3 startade under lördagen: ”Ser bra ut”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges största kärnkraftsreaktor Oskarshamn 3, som tagits ur drift för underhåll, sattes i gång under lördagseftermiddagen. Det var en dag tidigare än planerat och effekten var vid 21-tiden på lördagen uppe i över hälften av den maximala.

– Det ser bra ut, vi kör på, säger Désirée Liljevall, kommunikationschef på ägarbolaget OKG, till TT vid 21-tiden.

Klockan 16.02 på lördagen kopplades anläggningen upp på elnätet igen. Efter det väntar en gradvis klättring. Det beräknas ta omkring 80 timmar innan den är uppe i maximal effekt på 1 450 megawatt.

– Anläggningen är jättestor och avancerad, så man får helt enkelt ta det bit för bit, säger Liljevall.

8 procent av landets elförsörjning

Oskarshamn 3 står, enligt Désirée Liljevall, för 8 procent av Sveriges elförsörjning.

Anläggningen togs tillfälligt ur drift för underhåll den 9 december efter att ett mindre fel upptäckts i generatorn. Under lördagsförmiddagen kom beskedet att reaktorn kunde starta upp ett dygn tidigare än planerat.

– Det beror på att underhållsarbetet på generatorn gått bättre och snabbare än förväntat, säger Désirée Liljevall, kommunikationschef på OKG till SVT.

Sedan tidigare är även Ringhals 4 tagen ur drift för reparation. Enligt elbörsen Nord Pool beräknas den reaktorn att tas i drift igen den 23 februari nästa år.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hade driftstoppet inträffat vid en annan årstid hade det inte varit lika dramatiskt”, säger reaktorfysikern Janne Wallenius. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.