Foto: TT/SVT

Prisad läkare vid bröstenheten i Växjö har sagt upp sig

Publicerad

Tre läkare vid bröstenheten på lasarettet i Växjö har sagt upp sig. Lena Myrskog är en av dem och hon anser att patientarbetet inte längre kommer i första hand. ”Därför kan jag inte jobba kvar”, säger hon.

Så sent som förra året prisades Lena Myrskog av Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation (BRO) för sitt stora personliga engagemang för patienterna och hennes skicklighet inom bröstkirurgi. Nu har hon sagt upp sig.

– Ledningen ser till att vi inte kan bedriva ett bra arbete för patienterna. De prioriterar arbetsmiljön framför patienterna. Det är ohållbart, för det är patienterna vi jobbar för, säger Lena Myrskog, överläkare vid bröstenheten.

Hon har viss förståelse för hur ledningen resonerar, men anser att det inte håller.

– Jag förstår att de tycker arbetsmiljön är viktig men patienterna är det viktigaste i vårt jobb. Som det är nu har vi fått andra arbetsuppgifter där patienterna inte är i fokus, säger hon men vill inte precisera vilka arbetsuppgifter det handlar om.

Sade upp sig efter utredning

Lena Myrskog sade upp sig strax efter att en arbetsmiljöutredning kring hennes ledarstil hade gjorts. Och utredningen spelar stor roll för varför hon nu har sagt upp sig.

– Den är väldigt vinklad. Jag jobbar med hundra personer och ledningen fokuserar på vad två personer har uttryckt i utredningen, säger Lena Myrskog.

Efter att Myrskog sade upp sig så sade ytterligare två läkare upp sig vid bröstenheten i Växjö, vilket Smålandsposten var först med att berätta.

Lena Myrskog säger att hon ska fortsätta jobba i samma roll som nu, fast i ett annat län. Men hon vill ännu inte berätta var. Hon jobbar kvar på lasarettet i Växjö till månadsskiftet juni-juli i år.

Chefen beklagar uppsägningarna

Johan Moberg är verksamhetschef för kirurgkliniken inom Region Kronoberg, där bröstenheten ingår som en av sektionerna.

– Jag beklagar att de här läkarna har valt att sluta, men nu pågår ett intensivt arbete för att vi ska kunna fortsätta ha god läkarbemanning även efter att de har slutat, säger han.

Han förklarar att det här är en anledning till självreflektion hos sig själv och verksamheten. Han poängterar samtidigt att han har ett dubbelt ansvar som verksamhetschef.

– I första hand handlar det om patienterna, att de ska få en god vård. Men sedan har jag ett tydligt ansvar för arbetsmiljön, där vi har haft psykosociala problem. Detaljer om vad som har utretts vill jag inte uttala mig om med hänsyn till de inblandade, säger Johan Moberg.

Hur ser risken ut för att patienter drabbas nu när tre läkare har sagt upp sig?

– Naturligtvis finns det alltid en sådan risk, men vi ska göra allt vi kan för att patienterna inte ska påverkas på ett negativt sätt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.