”Ryktet var sant” säger Birger Sjöberg om malarna i sjön. Hör honom berätta historien i klippet. Foto: Copyright Johan Sundelin

Tre olagliga malar skapade en unik sjö: ”Ryktet var sant”

Publicerad

En brottslig aktivitet för över 40 år sedan. Rykten om en okänd sjö där ett fåtal malfiskar planterades ut illegalt. Nu är den här lilla sjön i Småland hem åt hundratals fridlysta malar – något som myndigheterna följer med vånda.

Malen är en bottenlevande rovfisk som kan bli flera meter lång. Den finns bara kvar på ett fåtal ställen i Sverige, den är fridlyst och har ett eget åtgärdsprogram för att bevaras.

Men en liten sjö i Kalmar län sticker ut. 1979 blev tre malar – illegalt – inplanterade i sjön. Nu är det den enda väldokumenterade platsen i Sverige där malen är etablerad, utanför sitt naturliga spridningsområde.

Fisk i sjön

Birger Sjöberg fiskar ibland efter gädda i sjön. Första gången han fick upp en mal här var på slutet av 90-talet.

– Det var ett bevis på att malarna faktiskt var kvar. Jag tänkte, ryktet var sant, säger Birger Sjöberg.

Hör Birger Sjöberg berätta och se bilderna på malarna i klippet ovan.

Foto: Copyright Johan Sundelin

”Förödande konsekvenser”

Länsstyrelsen i Kalmar län lägger stora resurser i bland annat närliggande Emån, där den rödlistade malen finns naturligt.

I samband med arbetet där fick länsfiskekonsulenten Tobias Borger höra om en okänd sjö med malar ”någonstans i skogen”. Sedan 2006 har han provfiskat i sjön flera gånger och satt chip på runt 200 malfiskar här.

De vill hålla koll så att malarna inte sprider sig till fler sjöar och vattendrag runt omkring.

Är det inte bra att malen sprids till så många ställen som möjligt?

– Nej. Det är som att rädda snöleoparden genom att flytta den till svenska fjällen. Det kan få förödande konsekvenser, säger han.

Malens olagliga etablering har lyckligtvis inte påverkat faunan i sjön negativt, vad länsstyrelsen har kunnat se.

SVT har valt att inte publicera sjöns namn och plats, på grund av risk för tjuvfiske. Vill du se vilka fiskar som finns i din sjö? – se SVT:s kartläggning här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fisk i sjön

Mer i ämnet