Håkan Jonsson driver Håkans glada utegrisar, och har drabbats hårt av ALV:s stängning. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Efter nöjesparkens stängning – tre ton griskött riskerar kastas

Uppdaterad
Publicerad

Grisuppfödaren Håkan Jonssons verksamhet i Vimmerby har påverkats hårt när deras största kund Astrid Lindgrens värld fick stänga ner för ett par veckor sedan. Nu riskerar tre ton fläskkött till ett värde av flera hundratusen kronor att kastas.

– Nu är vi i fritt fall, tills vi hittar någonstans att göra av köttet. I värsta fall får vi slänga det, och då är det illa, säger Håkan Jonsson.

Han är en av flera personer inom näringslivet i Vimmerby som har drabbats hårt av att nöjesparken fick stänga ner sin verksamhet under sommaren. Minskad turism innebär i sin tur minskad konsumtion.

– Astrid Lindgrens värld är vår största kund, vi har byggt upp ett fryslager av fläskkött på omkring tre ton för att kunna klara sommaren och leverera detta till verksamheten, säger Håkan Jonsson.

Att hitta en ny kund till köttet kommer att resultera i stora ekonomiska förluster.

– Det blir svårt att sälja eftersom det rör sig om stora volymer. Vi kommer behöva sänka priserna för att försöka bli av med köttet, säger Anton Jonsson, som är grisskötare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.