Ölands södra udde och Ölands norra udde och Karlskrona var några av de orter där natten mellan lördag och söndag, var en tropisk natt. Temperaturen gick aldrig under 20 grader. Foto: Johan Nilsson TT

Tropisk natt på flera platser i sydöstra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Elva platser i landet har haft en tropisk natt – och under söndagen kan det komma att bli ett nytt värmerekord för september månad.

Samtidigt finns risk för kraftigt regn och åska i delar av landet.

En tropisk natt har uppmätts vid elva väderstationer i Sverige natten mot söndagen: Karlskrona, Malmö, Utklippen, Falsterbo, Skillinge, Ölands norra och södra udde, Hanö, Harby och Skurup.

-För att vara så här sent på säsongen får man säga att det är ovanligt, säger Alexandra Olsson, meteorolog vid SMHI.

En tropisk natt innebär att temperaturen inte sjunker under 20 grader på hela natten. Det senaste datumet som en tropisk natt har uppmätts på är den 5 september, det skedde 2002 på Norra Ölands udde.

”Finns fortfarande möjlighet”

Även delar av Svealand och Norrland har haft höga temperaturer under natten, och värmen väntas hålla i sig under början av söndagen.

I östra Götaland kan det komma att bli nytt värmerekord för september månad under söndagen. Det nuvarande rekordet för september är 29,1 grader och sattes i Stehag i Skåne 1975.

-Det finns fortfarande möjlighet, men det hänger mycket på de skurar som just nu ligger över de östra delarna av Götaland, hur snabbt de kommer att röra sig bort mot Smålandskusten och Östergötland, säger Alexandra Olsson.

Stora delar berörs

Den varma, fuktiga luften som befinner sig över Sverige väntas ställa till det på andra sätt. Svalare luft västerifrån är på väg, och när de krockar bildas åska och kraftiga skurar som kan skapa problem med vattensamlingar på vägarna.

-Vi har de här riskerna utfärdade för norra delarna av Götaland och stora delar av Svealand, även efter Jämtlands län och Gävleborgs inland. Det är stora delar av landet som kommer att beröras av kraftigt regn och kanske tidvis också kraftig åska, säger Alexandra Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.