En gård i Småland som är certifierad som Krav gård och ska följa hårda miljökrav har under en tid vanskött sina djur och ägaren har djurförbud. Trots att reglerna inte har följts fortsätter ägaren att kalla sig Krav gård. Foto: SVT

Småländska gården behöll KRAV-märkning – trots vanvård och djurförbud

Uppdaterad
Publicerad

En kravgård ska vara ekologisk och höga krav ställs på djurhållningen. Men hur ser det ut i verkligheten? SVT:s Uppdrag Granskning kan nu visa på flera fall av djurplågeri och vanvård. En av de granskade gårdarna finns i vårt område.

Kravmärkningen ska vara en garant för god djuromsorg, vara ännu striktare än djurskyddslagarna och klara en rigorös kontroll utförd av oberoende certifieringsföretag. 

Trots det kan Uppdrag granskning avslöja att över 30 Kravgårdar brutit mot djurskyddslagen. Fyra av lantbrukarna har till och med dömts för djurplågeri.

En av dessa gårdar ligger i Småland. Men när UG:s reporter konfronterar den aktuella lantbrukaren säger han att hans gård inte varit en kravgård på flera år.

– Det här är ingen Kravgård, den har jag sålt därför att jag har fallit för åldersstrecket, säger han.

Dömd för djurplågeri

Mannen dömdes för djurplågeri 2016. Han fick då djurförbud och sålde sedan alla sina djur. Men trots detta så står fortfarande gården kvar som Kravgård, en ekvation som inte går ihop.

Uppdrag granskning har pratat med Anita Falkenek, vd för KRAV.

– Vi kommer verkligen gå till botten och se om det är så att det finns brister i kontrollen och kontrollfunktionerna som gör att sådant här kan komma emellan. För det är naturligtvis inte acceptabelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.