Hör Borgholms kommunchef, Jens Odevall, berätta om planerna med att börja med livräddare på Öland. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson/SVT, Fanny Asplund/SVT

Trots drunkningstillbuden – Öland har inga livräddare

Uppdaterad
Publicerad

Drunkningsolyckorna i Sverige ökar – på Öland har man i sommar haft flera tillbud samt en dödsolycka. Men trots detta, och att stränderna årligen fylls med tusentals badgäster, finns inga livräddare på ön.

– Förhoppningsvis har vi livräddare på plats nästa år, säger Jens Odevall, kommunchef i Borgholms kommun.

Öland har varit ett turistmecka i många år men det var först i år som kommunen började intressera sig för frågan om livräddare – och då på initiativ av Kalmar simsällskap.

Kommunchefen Jens Odevall vet inte varför man inte diskuterat frågan tidigare.

– Det är allas vårt intresse och vårt eget ansvar att se till att vi beter oss som man ska göra när man badar. Inte bada ensam, inte simma för långt ut och inte ge sig ut i okända vatten där man inte vet hur strömmarna rör sig.

Livräddare till Köpingsvik

Från och med nästa sommar hoppas kommunen att de ska kunna ha livräddare och bevakningstorn på plats i Köpingebukten.

– Vi ska ha ett par torn ut med stranden här, så man får en bra överblick över de badande, säger Jens Odevall.

Hör honom berätta mer i klippet ovan.

Inga livräddare i Mörbylånga

I Mörbylånga kommun har man hittills inte tagit upp frågan om det bör finnas livräddare på stränderna.

– Vi har inte hamnat i det läget att vi ställts inför ett faktum. Vi gör alltid en utvärdering när säsongen i slut och den här säsongen är inte över än, säger Eleonor Rosenqvist, kultur- och fritidschef i Mörbylånga kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.