Foto: Tindra Englund

Trots protester – nu slocknar ljuset i flera byar

Uppdaterad
Publicerad

Många av invånarna i de mindre byarna i Mörbylånga kommun är mycket upprörda över kommunens beslut att släcka ner deras gatlampor. En av dem är 13-åriga Wilma Lang som försökte rädda den enda lampan i sin by genom ett medborgarförslag. Men kommunen sa nej och nu är lampan släckt.

– Jag tycker att det är dåligt för oss som bor här på södra Öland och på landsbygden att man nu väljer att släcka lamporna. För vi behöver verkligen alla lampor som finns här, säger Wilma Lang 13 år som bor i den lilla byn Seberneby på södra Öland.

Tidigare fanns en kommunal lampa som lyste upp vägen och gjorde att man kunde se byn utifrån stora vägen även efter att det blivit mörkt. Men när Mörbylånga kommun såg över sin belysning blev byn en av de första att förlora rätten till kommunal belysning eftersom det bara finns två permanenta hushåll i byn.

– När min pappa berättade att de skulle släcka ner lampan då blev jag väldigt arg och frustrerad för det bor ju faktiskt folk här också, säger Wilma Lang.

Skickade in medborgarförslag

I ett försök att stoppa nedsläckningen av lampan skickade hon in ett medborgarförslag.

– Jag skrev ett medborgarförslag till kommunen om att få ha kvar den här lampan eftersom den gynnar alla oss som bor här, säger Wilma Lang.

Men med hänvisning till att det ligger för få hushåll i byn och kommunens nya belysningspolicy fick medborgarförslaget avslag.

Seberneby är en av de första byarna att släckas ned helt av Mörbylånga kommun men under de kommande åren ska samtliga lampor som inte uppfyller kommunens nya belysningspolicy släckas.

”Vi behöver våra gatlysen”

I byn Skärlöv har kommunen beslutat att nio av de 25 lamporna ska släckas men flera bybor är kritiska till beslutet och har skickat in en överklagan till förvaltningsrätten.

– Vi som bor här i byarna på södra Öland vill bli behandlade som de blir behandlade på andra ställen och vi tycker i stället att man borde komplettera vår belysning, säger Roy Gustafsson, boende i Skärlöv.

Men Daniel Jonsson som är teknisk chef på kommunen menar att det skulle bli en alltför stor kostnad för kommunen att behålla samtliga lampor och att det är därför man nu väljer att släcka ner de lampor som inte uppfyller policyns krav.

– Vi gör detta eftersom det finns ett beslut från staten om att kommunerna ska ta över belysningen från E.ON. Detta blir en stor investering för kommunerna på grund av ellagen som säger att när vi tar över måste vi även mäta elförbrukningen, säger Daniel Jonsson som är teknisk chef i Mörbylånga kommun.

Nya krav för belysning

Enligt den nya belysningspolicyn som antogs av Mörbylånga kommun i oktober 2017 gäller följande krav för att belysningen ska ingå i det kommunala belysningsområdet:

  1. Vägen måste vara endera kommunal eller enskild väg med statligt eller kommunalt bidrag.
  2. Gatubelysningen sätts i första hand upp om trafiksäkerhetsskäl föreligger, i andra hand om belysningen stämmer in med någon annan av prioriteringarna (nedan).
  3. Det område som avses bör betjäna minst fyra bostadsfastigheter som används för permanentboende och avståndet mellan fastigheterna får inte överstiga 200 meter räknat utefter vägens sträckning. Vid tillämpning av denna bestämmelse medräknas inte bostadsfastigheter som ligger mer än 75 meter från väg.

Mörbylånga kommun har valt att dela in kommunen i sex belysningsområden och än så länge så är beslut fattade om belysningen i områdena Grönhögen och Degerhamn. Områden som beslut ännu inte är fattade i är: Mörbylånga, Torslunda, Norra Möckleby och Högsrum.

När ett beslut har fattats om en by får samtliga boende i byn besked om beslutet i sin brevlåda. Där framgår både bakgrunden till beslutet samt hur man ska gå tillväga om man som fastighetsägare är intresserad av att ta över den belysning som kommunen ämnar släcka ned.

Rättelse

I en tidigare version av texten stod det att det krävdes en elmätare per lampa men i vissa fall kan flera lampor även dela på en mätare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.