Foto: Terje Pedersen/TT

Trots stormar, torka och barkborreangrepp – stigande skogsmarkspriser

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att köpa skog i södra Sverige är fortsatt mycket stort. Trots tuffa väderförhållande och stora angrepp av granbarkborren så når marknaden rekordnivåer.

Genomsnittspriset har stigit med hela 7,5 procent till 707 kr/m³sk och aldrig tidigare har LRF Konsults statistik visat ett genomsnittspris över 700 kr.

”Intresset för att köpa skog i södra Sverige är fortsatt mycket stort och en lågt belånad befintlig skogsägare som köper mer skog när grannfastigheten blir till salu kan fortfarande göra en fin totalaffär. Men, vi uppmanar till försiktighet för den som planerar att köpa skog med tanke på senaste tidens konjunkturutveckling och prisuppgång på skogsfastigheter. Det är alltid viktigt att undersöka fastigheten samt säkerställa att det finns ett säkerhetsutrymme i kalkylen”, säger Markus Helin, Chefsmäklare på LRF Konsult i ett pressmeddelande.

LRF Konsults bedömning är att efterfrågan på skogsmark kommer vara fortsatt stor under resterande del av 2019 med bibehållen prisbild men där enskilda fastigheter kan avvika mer från medelvärden än tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.