Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Tuffa tider för bussföretagen – så vill branschen locka fler förare

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen hölls ett möte mellan branschorganisationen, bussföretag och läntrafiken Kronoberg för att bland annat diskutera framtida utmaningar i bussbranschen. I Kronoberg kan den tidigare positiva rekryteringsstatistiken snart komma att se ut som i resten av landet.

I Sverige kommer det behövas 6100 nya bussförare. 50 av dessa behövs i Kronoberg där man i nuläget är en av två regioner i landet som inte upplever svårigheter med att rekrytera.

Nu läggs dock Yrkesakademins bussförarutbildning i Växjö ner vilket oroar bussföretagen i Kronoberg.

Vill ändra EU-lag

Under mötet lade Sveriges bussföretag fram ett antal förslag på hur bussbranschens framtida utmaningar ska tacklas. Bland annat vill de underlätta för yngre förare att bli anställningsbara genom att vidga CSN-lånet att gälla även D-körkort, men även genom större satsningar.

– Det behövs en ändring av lagstiftningen på EU-nivå. Det finns en mycket märklig regel som säger att om du är ung får du inte köra annat än linjelagd trafik där linjen understiger 50 kilometer. Det gör att du blir svår att anställa, säger Anna Grönlund, branschchef på Sveriges bussföretag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.