Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Michaela Svensson är förarcoach på Bergkvarabuss i Växjö. Hon tror nedläggningen av bussförarutbildningen kommer försvåra Kronobergs rekrytering. Foto: Malvina Lindström/SVT

Kronobergs unika ställning hotad när bussförarutbildning läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Runtom i landet råder en stor brist på bussförare och de flesta regionerna kämpar med rekrytering, men inte Kronoberg. Nu ska dock Yrkesakademins bussförarutbildning läggas ner – och detta kan ställa till det för bussföretagen.

I en rapport som transportföretagen har tagit fram står Kronoberg som en av två regioner där företagen inte upplever några problem med rekrytering av bussförare.

– Vi har ju Yrkesakademin här i Växjö och där har vi fått många förare ifrån, säger Michaela Svensson, förarcoach på Bergkvarabuss.

Bergkvarabuss kör all stads-och regiontrafik i Kronoberg, och Michaela Svensson berättar man samarbetat med utbildningen i Växjö och att den har har agerat rekryteringspool för företaget.

– Vi fyller våra platser och har inte haft svårigheter med det, säger hon.

Utbildningen läggs ner

Nyligen kom dock nyheten om att Yrkesakademin lägger ner stora delar av sin verksamhet i landet. Anledningen är enligt företaget dålig lönsamhet då för få personer söker sig till utbildningen nationellt, kombinerat med ökade kostnader.

Bland annat drabbas bussförarutbildningen i Växjö, och detta tror driftchefen på Bergkvarabuss, Zara Luhr, kan komma att påverka Kronobergs möjligheter för rekrytering.

– Vi vet inte var vi ska rekrytera från istället. Det finns stora risker att vi börjar uppleva samma problem som resten av landet, säger Zara Luhr.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.