Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eva Didrikson är budget- och skuldrådgivare på Hultsfreds kommun. Hör hennes bästa tips för att komma i ordning med ekonomin i videon. Foto: SVT

Tufft med ekonomin? Ekonomirådgivaren tipsar: ”Annan tid nu”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler svenskar hamnar hos kronofogden. Eva Didrikson är budget- och skuldrådgivare på Hultsfreds kommun, och hon märker av utvecklingen.

– Pengarna räcker inte till, säger hon.

– Man märker att det är en annan tid nu, det blir svårare att klara de där vanliga räkningarna, säger Eva Didrikson, budget- och skuldrådgivare på Hultsfreds kommun.

Medelklassen får problem

Hon har märkt av att allt fler har skulder hos Kronofogden, och enligt Eva är det allt fler ifrån medelklassen som söker stöd hos henne.

– Det är andra människor som söker sig till mig. Människor som jobbar, som har goda inkomster, men som märker att pengarna inte riktigt räcker till.

Efter några år av högkonjunktur har svenskarna fått anpassa sig efter en tuffare ekonomisk tillvaro med höjda räntor och stigande inflation.

Vill upprätthålla standard

Samtidigt vill många hålla uppe samma levnadsstandard med utlandsresor och shopping säger Eva Didrikson.

– Det är svårt att anpassa sig till att ha mindre pengar, och man försöker hålla fasaden uppe så länge det går. Tyvärr tror jag att många lånar till resor och andra nöjen.

Andel med skulder i Kronoberg och Kalmar län 2023

Högsby: 7,6 %

Hultsfred: 6,1 %

Lessebo: 5,1 %

Markaryd: 5,1 %

Torsås: 4,9 %

Emmaboda: 4,8 %

Uppvidinge: 4,7 %

Nybro: 4,7 %

Mönsterås: 4,3 %

Tingsryd: 4,2 %

Alvesta: 3,9 %

Västervik: 3,9 %

Oskarshamn: 3,6 %

Ljungby: 3,5 %

Kalmar: 3,3 %

Vimmerby: 3,2 %

Älmhult: 3,1 %

Växjö: 3,0 %

Borgholm: 3,0 %

Mörbylånga: 2,4 %

Källa: Kolada

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.