Stormen Otto drog in över Sverige och Danmark den 17 februari 2023. Foto: Morten Stricker / Ritzau Scanpix / AFP

Lugn natt i Kronoberg och Kalmar län när stormen Otto drog fram

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en relativt lugn natt i Kronobergs och Kalmar län när stormen Otto drog in. Räddningstjänsten i Markaryd fick inte användning för sin höjda beredskap.

– Det har varit jättelugnt, inte ett enda ärende. Varken kopplat till stormen eller övrigt, säger insatsledare Jimmie Johnsson.

Drygt 1 100 hushåll var strömlösa i Kronobergs och Kalmar län på lördagsmorgonen efter att stormen Otto svept in över landet. Allra värst drabbat var Mörbylånga kommun, där var drygt 600 hushåll utan el innan strömmen kom tillbaka vid 9:30-tiden.

– Totalt sett så hade vi 16 000 strömlösa kunder över hela landet när det var som värst, säger Peter Hjalmar, regionchef på Eon.

Räddningstjänsten i länen fick under natten flera larm om nedfallna träd, men förutom det blev stormen mildare än förväntat.

– Det tog i bra, det gjorde det. Lite träd har ramlat, annars var det lugnt. Vi var lite förvånade faktiskt, säger insatsledare Jimmie Johnsson från Markaryds räddningstjänst.

Skåne värst drabbat

Under fredagskvällen utfärdades en orange vädervarning av SMHI, och tågtrafiken mellan Göteborg och Malmö ställdes in. Även Öresundsbron stängdes av för trafik.

– Jag har jobbat med stormar och störningar i många år, det här var en kraftig storm. Värst drabbat blev sydöstra Skåne. Men Blekinge, Kronoberg och Halland har klarat sig ganska bra, säger Peter Hjalmar.

KLIPP -  se när SVT rapporterade från blåsten:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Valentina Xhaferis rapport från när stormen Otto drar in över Halland. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.