Foto: Karin Ahlgren/SVT

Många ger pengar till vägarbetaren – har fått ihop 18.000

Uppdaterad
Publicerad

Det är många människor som har skickat pengar till Timmy Edström, som i förra veckan dömdes för att ha slagit sönder vindrutan för en bilist. Timmy Edström drog till rutan med en asfaltsraka när han tyckte att bilisten passerade ett vägarbete utanför Ljungby i alldeles för hög hastighet och därmed utsatte arbetslaget för fara.

Reaktionerna efter den fällande domen har varit starka och många har visat Timmy Edström sitt stöd genom att bidra med pengar till det utdömda bötesbeloppet och skadeståndet på sammanlagt cirka 24 000 kronor.

– Jag har fått ihop cirka 18 000 kronor, säger Timmy Edström till SVT Nyheter Småland, och jag känner att jag tack vare allt pådrag från svenska folket nu måste gå vidare och överklaga till hovrätten. Jag står i tacksamhet till halva landet.

vägarbetare slog in ruta

Timmy Edström är djupt tacksam över det stora stöd han mött överallt, inte minst på sociala medier där många också efterlyst hårdare tag mot bilister som nonchalerar hastighetsbegränsningar i samband med vägarbeten.

Tolkningen av nödvärn avgörande

Redan tidigt bestämde sig Timmy Edström för att överklaga domen och det finns skäl som talar för att ett överklagande skulle kunna blir framgångsrikt. Det bekräftar hans advokat Torgny Dahlberg i Växjö.

– Ska man tro på tingsrätten är förutsättningarna små, säger Dahlberg, men min bedömning är att hovrätten mycket väl skulle kunna göra en annan bedömning när det gäller tolkningen av nödvärn.

Tingsrätten valde att underkänna Timmy Edströms argumentation om att han handlat i nödvärn för att förhindra en allvarlig olycka när bilisten i hög fart skulle passera vägarbetet, där minst fem vägarbetare uppehöll sig. Men enligt Timmy Edströms försvarare är det alltså inte omöjligt att hovrätten kan ha en annan uppfattning om allvaret i situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

vägarbetare slog in ruta

Mer i ämnet