Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Insektsarterna som hittats under forskningen har ännu inte fått något namn eller blivit beskrivna. Foto: Sandra Carlsson/SVT, Station Linné Öland.

Forskare på Öland hittade tusentals nya insektsarter i Sverige

Publicerad

Vid Station Linné på Öland har forskning om Sveriges insekter pågått sedan 2003. Efter en omfattande studie på cirka 20 miljoner insamlande insekter står det nu klart att man hittat närmare 2 300 nya arter.

Vid forskningens start fanns det närmare 24 700 rapporterade insektsarter i Sverige. Nu har man vid Station Linné på Öland med hjälp av sin forskning höjt upp den siffran till 27 000.

Enligt statistik tros det dessutom finna ytterligare 6 000 arter som forskarna ännu inte hittat.

– Genom att se hur många vi nu har hittat inom olika grupper, kring de vi kände till innan och de som är nya, går det att polera fram siffror som visar det troliga slutresultatet, säger Dave Karlsson, som är forskare i entomologi och stationschef vid Station Linné.

Hör Dave Karlsson i klippet ovan förklara hur brist på kunskap kan ha hållt ner antalet insektsarter.

Ingår i artprojekt

Det svenska Mailaisefälleprojektet är ett av Station Linnés egna forskningsprojekt som ingår i det svenska artprojektet. Syftet med projektet är att få utökad kunskap om den svenska insektsfaunan, främst i dåligt kända grupper som till exempel steklar och tvåvingar.

– Forskningen har visat att vi har mycket sämre kunskap om vår natur än vad vi kunde ana. Vi trodde nog att vi skulle hitta några hundra nya arter, men inte att vi skulle hitta flera tusen, säger Dave Karlsson.

Klimatförändringar och bristande kunskap

Ökningen av insektsarter beror också på klimatförändringar och även om olika nya arter som amiralfjäril och kartfjäril är trevliga att bevittna i den svenska naturen så ser Dave Karlsson ökningen som en varningssignal.

– För mig är ökningen av insektsarter en varningsignal om att någonting håller på att hända i naturen. Det är viktigt att vi håller ett öga på våra insekter. Arter som vi inte vill ska etablera sig här uppe är bland annat tigermyggor och koloradoskalbaggar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mörbylånga

Mer i ämnet