Två års fängelse för barnvåldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Två ensamkommande flyktingbarn döms till två års fängelse vardera för våldtäkt på en tolvårig pojke, samt för barnpornografibrott. Tingrätten slår fast att de båda förövarna inte är barn.

De åtalade har hävdat att de är 15 respektive 16 år gamla. Men tingsrätten går på åklagarens linje och bedömer att de båda är minst 18 år gamla, och därför kan dömas till fängelsestraff.

Våldtäkten inträffade i Alvesta den 4 januari. Alla tre pojkarna bodde på samma HVB-hem tillsammans med andra ensamkommande flyktingbarn. Tolvåringen hade varit på promenad i skogen med de båda äldre killarna, och när de återvände berättade han att han blivit våldtagen.

Misstänkt våldtäkt på boende

Händelsen filmades

I bevisningen fanns bland annat en filmsnutt som återfanns på de båda misstänktas mobiler. Enligt åklagaren visar den 59 sekunder långa filmen tydligt att händelsen var något som tolvåringen inte ville vara med om.

Det är inte första gången flyktingbarns ålder ifrågasätt av rättsväsendet. Svea hovrätt dömde nyligen en pojke som i tingsrätten bedömts vara 16 år till fängelse, med hänvisning till att den åtalade inte alls var minderårig.

De båda nu dömda männen utvisas dessutom från Sverige efter avtjänat straff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt våldtäkt på boende

Mer i ämnet