Charlotte Risberg som är servicechef tycker att två matsalar är den bästa lösningen. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Så coronasäkras gymnasielunchen i Hultsfred

Uppdaterad
Publicerad

När eleverna på Hultsfreds gymnasium kom tillbaka till skolan efter sommarlovet blev skolmatsalen en flaskhals där hungriga elever trängdes. I dag öppnade den nya matsalen som ska göra det lättare att hålla avstånd.

– Vi märkte när skolan startade att det var mycket trängsel i matsalen och då började vi diskutera hur vi kunde undvika det. Barnen kommer i stora grupper ibland, säger Charlotte Risberg, servicechef i Hultsfreds kommun.

Lösningen blev att öppna en helt ny matsal där 250 elever kan äta. Men det fanns ingen ledig lokal på skolan, istället får eleverna gå en liten bit för att komma till Valhall där den extra matsalen har inretts. Under måndagen var det premiär.

– Jag tycker att det är jättebra att vi får hålla avstånd. Det är väldigt trångt i den vanliga matsalen när vi är så många, säger eleven Maria Hirte.

”Lite omständligt”

Mitt emot henne vid bordet i den nya tillfälliga matsalen sitter Nellie Stodell, hon håller med om att det är bra.

– Men det är lite omständligt att gå hit, nu måste vi gå ut från skolan, säger Nellie Stodell.

De funderar på hur det blir senare på året.

– Det kommer bli jobbigt på vintern. Då är det en backe som vi måste gå nedför och uppför, då kanske vi halkar, säger Maria Hirte.

800-900 elever ska äta

I den ordinarie matsalen på skolan får det plats 200 personer samtidigt. Både elever på Hultsfreds gymnasium och Albäcksskolan samsas i de båda matsalarna, totalt handlar det om 800-900 elever.

Planen är att den nya matsalen ska användas under hela höstterminen eller så länge som den behövs.

Eleverna Nellie Stodell och Marie Hirte tycker att det är bra med en extra matsal även om det är lite omständigt att gå dit när det är dags för lunch. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.