Så här ser det ut vid en fritidsbank i Skåne. Foto: Helene Blob

Två nya fritidsbanker planeras på Öland inom ett år

Uppdaterad
Publicerad

Fritidsbanken, som lånar ut gratis sport- och fritidsprylar, har vuxit snabbt sedan den första banken öppnade i Värmländska Deje 2013. Smålands första fritidsbank öppnade i Hultsfred 2017. Då fanns det 27 fritidsbanker i landet, nu är de 111.

Idag finns fyra fritidsbanker i Småland. Lokalerna finns i Hultsfred, Kalmar, Tingsryd och Ljungby. Konceptet med att låna ut idrotts- och fritidsutrustning gratis till personer som vill testa på har vuxit i popularitet, och med det har också antalet platser expanderat snabbt de senaste åren.

I Småland och på Öland är det dock ganska glest med banker, men nu är ytterligare två på väg att öppna. En i Borgholm och en i Mörbylånga, något som Barometern var först med att berätta.

– Vår ambition och tanke är att vi ska komma igång i vinter, säger Jens Odevall, kommunchef i Borgholm.

Mörbylånga kommun siktar på att öppna 2022.

– Vi har precis anställt en person som ska börja titta på lämplig lokal, säger Magdalena Osbeck som är verksamhetschef arbetsmarknad och fritid i Mörbylånga kommun till Barometern.

Fritidsbanken är en ideell organisation med rötter i Värmland.

Från fritidsbanken kan man låna exempelvis ett par skidor, en skateboard eller ett badmintonracket under två veckors tid, helt gratis. Allt som krävs av den som lånar är att man skriver upp sitt namn och telefonnummer.

Tanken är att banken ska fyllas på hela tiden. Exempelvis kan den som lånar något samtidigt passa på att lämna något man inte längre använder.

Just nu finns det 111 fritidsbanker i landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer