Foto: SVT/Arkivbild

Två döda i Växjö på en vecka – kopplas till fentanyl

Uppdaterad
Publicerad

På en vecka har två personer dött av vad som misstänks vara fentanyl eller fentanylliknande preparat i Växjö. Det bekräftar polisen för SVT Nyheter Småland.

– Det stämmer att det inträffat två dödsfall vid två olika tidpunkter vid två olika platser där vi tror att fentanyl kan vara dödsorsaken, säger Marcus Gustavsson, gruppchef för grova brott på polisen i Växjö.

Ingen känd koppling

Det ena dödsfallet inträffade i lördags och det andra några dagar tidigare. Båda avlidna är män i dryga 30-årsåldern, och båda dödsfallen inträffade i Växjö. De två personerna har ingen känd koppling till varandra.

Växjö

Vad gör att ni har skäl att tro att de dött av fentanyl?

– Omständigheterna kring dödsfallen gör att det är det vi misstänker. Vi har naturligtvis anträffat preparat som vi tror är fentanyl och döden har inträffat på det sättet som också kan tyda på att det är en fentanyl som ligger bakom det hela.

Förundersökning inledd

Innan man får definitivt besked kommer undersökningar att göras på de två avlidna, och polisen har gjort en begäran om undersökning hos rättsmedicin i Lund. Man har även inlett två separata förundersökningar om vållande till annans död.

– Vi gör så i den typen av dödsfall där vi misstänker fentanyl. Då försöker vi få fram personerna som levererat eller försett personen med fentanylet, säger Marcus Gustavsson.

Hur pass vanligt är det med två dödsfall på så kort tid?

– Nu kan jag inte säga att det här är fentanyl ännu, och jag kan inte luta mig mot statistik men min känsla är att det är ganska många som drabbas av det här nu. Känslan är att under senare år eller halvår har det varit en ökning gentemot tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet